Lihatukku Veijo Votkinin tehtaanmyymälään saapuu suoraan Baltian metsistä riistaa, joka on Chef Wotkin's -tyyliin takuuvarmasti tuoretta.

Saimme tilaisuuden jututtaa itse Veijo Votkinia, joka kertoi, että Votkinin lihatukullaon Virossa Baltian suurimpia riistateurastamoja, jossa käsiteltävä riista hankitaan suoraan tutuilta virolaisilta metsästysseuroilta. – Metsästysseurat soittavat meille ja kuljetusautomme käyvät noutamassa riistan suoraan seuroilta. Riistankylmäkuljetus autollamme saamme nopeasti ruhot riistateurastamolle, joten kylmäketju ei katkea.

Riistapyöryköistä ja hirvijauhelihasta helpot riistaherkut

Votkinin lihatukulla on harvinaisen hyvä tilanne riistan saannin suhteen. – Baltia- yhteyden ansiosta saamme tänäkin vuonna takuuvarmasti toista tuhatta hirveä, jonkun verran enemmän Saksan hirveä ja reilut pari tuhatta kaurista. Se tarkoittaa, että meillä on kuluttajille tarjolla mm. tuoretta hirvijauhelihaa, josta voi valmistaa helposti vaikkapa pyöryköitä tai -pihvejä. Valmistamme myös Wotkin's keittiössä raakapakastettuja poro-, karhu- ja hirvipyöryköitä. Ne tuovat vaihtelua ja monipuolisuutta hotelli- ja ravintolasektorin aamiais- ja lounastarjontaan. Myös riistamakkaroiden menekki on kasvanut viime vuosina. Niiden raaka-aineina käytämme hirveä, peuraa, kaurista ja kotimaista porsasta, Votkin kertoo.

”Hirvi syksyn riistaherkku, niitä kaataa meille Eestin serkku.”

Tuoreesta hirvenlihasta voi valmistaa monen moisia herkkuja padassa, uunissa ja pannulla. Votkin kertoo, että heidän valikoimasta löytyy mm. hirven sisä-, ulko-, kulma-, ja paahtopaistia, luutonta lapaa, sisä- ja ulkofileetä, hirven 100% jauhelihaa sekä hirvi-sikajauhelihaa 60%/40%. – Sörnäisten tehtaanmyymälämme henkilökunnalta kannattaa kysäistä vinkkejä omaan kotikeittiöön, Votkin vinkkaa.

www.wotkins.fi

Teksti: Mia Heiskanen

Hirven paistia ja karpalokastiketta

Tämän paistin valmistuksessa ei pidä kiirehtiä, sillä se kypsennetään edellisenä päivänä ja annetaan mehustua noin vuorokausi omassa liemessään ennen tarjoilua. 

1,5 kg hirven paistia

2 rkl (n. 20 g) gourmet-suolaa

2 l vettä

3 dl punaviiniä

1 rkl (n. 2 g) kuivattua timjamia

3 rkl (n. 70 g) fariinisokeria

muutama maustepippuri

2 laakerinlehteä

voita paistamiseen

Kastikkeeseen

1 l haudutuslientä

½ dl karpaloita

maissitärkkelystä

1. Puhdista hirven paisti kalvoista. Hiero paistin pintaan suola ja jätä vetäytymään parin tunnin ajaksi lämpimään.

2. Ruskista paisti kauttaaltaan voissa kuumassa paistinpannussa ja nosta uuniastiaan.

3. Mittaa vesi, punaviini ja mausteet kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi.

4. Peitä paisti kokonaan kummalla liemellä ja hauduta paistia uunissa kokonaan peitettynä 150 asteessa 3-4 tuntia.

5. Anna valmiin paistin jäähtyä ja mehustua omassa liemessään yksi vuorokausi.

Ennen tarjoilua:

1. Viipaloi paisti ja kuumenna viipaleet omassa liemessään n. 100 asteessa peitettynä.

2. Nosta kuumat paistiviipaleet tarjoiluvadille ja pidä lämpimänä.

3. Siivilöi kattilaan haudutuslientä ja kuumenna kiehuvaksi. Saosta vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Lisää lopuksi joukkoon karpalot. Tarkista maku!

4. Annostele osa kastikkeesta paistiviipaleiden päälle ja tarjoile loput erikseen.

Lisukkeiksi sopii esimerkiksi paistetut perunat tai perunamuusi. Kuvassa fariinisokerin ja voin kanssa paistettuja naurislohkoja ja omenan kanssa haudutettua punakaalia.

Mauri Seppälä, Chef Wotkin's Keittiömestari