Tiesitkö, että voit loihtia hieman kuivahtaneesta leivästä upeaa tarjottavaa juhlapöytään? Keittiömestari Alex Trivedi loihti upean reseptikimaran, jolla yllätät juhlavieraat ja saat itsellesi hyvän mielen. Enjoy!

Klassinen tartarleipä ja sinappimajoneesi

Tartar ja sinappimajoneesi ovat klassinen yhdistelmä, jotka on helppo tarjota leipäviipaleen päällä. Tähän käyvät parhaiten kuivuneet leivänkannat.

Klassinen tartarleipä

5 kpl Vaasan Ohut Kauraherkku

400g naudan paistijauhelihaa

1 pieni salottisipuli

½ puntti ruohosipulia

suolaa, pippuria

Leikkaa sipuli ja ruohosipuli todella pieneksi ja sekoita jauhelihan joukkoon. Mausta ja maistele kokonaisuus.

Jyväsinappi majoneesi

2rkl jyvä Dijon-sinappia

2dl majoneesia (käytä vaihtoehtoisesti smetanaa, cream fraichea tai hyvin valutettua kermaviiliä)

2rkl hunajaa

Sekoita hyvin ja laita pieneen pulloon, jotta leipäset on helpompi koristella.

Käytä koristeluun ohuita retiisiviipaleita, timjamin kukintoja tai villiyrttejä sekä ohuelti höylättyä hyvin kypsynyttä juustoa.

Raikas rapuleipä

5 kpl Vaasan Ruispalat Ohut Herkku

200g pakaste katkarapuja valutettuna

2rkl tuoretta raastettua piparjuurta

2 kananmunaa keitettynä

1dl creme fraichea

1/2pnt tuoretta kirveliä pieneksi leikattuna

1rkl vaalea balsamico siirappia

Suolaa, koristeluun yrttejä ja muutama kokonainen rapu

Leikkaa katkaravut ja kananmuna krouvisti pieniksi paloiksi. Lisää joukkoon loput ainekset ja maista, onko suolaa tarpeeksi. Annostele massa leiville, viimeistele yrteillä ja ravuilla.

Manteli-avokadoleivät

5 kpl Vaasan Pehtoori Uunitalkkuna

2 avokadoa

100 g manteleita

2 sipulia

3 rkl oliiviöljyä

1 sitruunan mehu ja kuori

Suolaa, mustapippuria myllystä, kukkia koristeluun

Kuori ja leikkaa sipuli viipaleiksi. Kuullota sipuli kevyesti ja lisää mantelit pannulle. Sekoita seos krouviksi massaksi sauvasekoittimella ja lisää joukkoon samalla sitruunanmehua ja kuorta. Mausta suolalla ja maistele. Kuori ja viipaloi avokadot ohuelti. Levitä mantelimassaa ohuelti kuivuneelle leivälle ja lisää avokado viipaleet. Viimeistele vastarouhitulla mustapippurilla sekä kukilla/ villiyrteillä

Vegaaninen punajuuripesto leivän lisäkkeenä

200 g valutettuja etikkapunajuuria

2 dl oliiviöljyä

1 rkl sinappia

1 valkosipulin kynsi

100 g pinjansiemeniä kevyesti paahdettuna

suolaa, pippuria

Laita kaikki muu paitsi öljy ja pinjansiemenet tehosekoittimeen ja sekoita tahnaksi. Lisää öljy ja jatka sekoittamista. Lisää lopuksi pinjansiemenet, jotta niihin jää karkea suutuntuma. Maistele kokonaisuus ja tarjoile astetta kuivuneemman leivän lisäkkeenä.

Naposteltavat leipämurujuustopallot

10 viipaletta hyvin kuivunutta leipää

400 g tuorejuustoa

1 sitruunan kuori raasteena

mustapippuria

Laita leivät yleiskoneeseen ja aja muruksi. Sekoita tuorejuustoon sitruunankuori, mustapippuri ja lusikoi se pursotinpussiin. Laita muruseos kulhoon ja tee pursota tuorejuustosta pieniä palloja. Pyöritä pallojen pintaan leipämurua ja tarjoile pallot raikkaan juoman kera.