Siirry pääsisältöön

Theron Group toimii rennosti vastuusta tinkimättä

– Markkuhan on meidän oma tabermann.

Heitollaan ravintola- ja catering-yritys Theron Groupin perustaja ja omistaja Tero Blom viittaa keittiöpäällikkö Markku Manniseen. Taannoin Manninen loihti yhteen yhdeksästä lounasravintolasta pieniä runoja päivän ruokalistan yhteyteen.

Iloinen sanailu kuvaa Theron Cateringin rentoa tunnelma. Vastuullisuuden kaksikko ottaa kuitenkin vakavasti – niin ravintoloissaan kuin pitopalvelunkin puolella. Cateringin puolella vastuullisuus Theronilla lähtee astiavalinnoista asti.

– Priorisoimme aina posliiniastioita. Mikäli asiakkaan tilaisuus vaatii kertakäyttöistä materiaalia, käytämme biohajoavaa bambua. Muovia ei tarvita, Manninen kertoo.

Mitä itse ruokaan tulee, takaa juuri keittiöpäällikkö Mannisen tinkimättömyys Theronin raaka-ainehankintojen kestävyyden. – Kotimainen liha on kestävämpi, mutta myös hintavampi valinta. Markun ansiosta olemme saaneet neuvoteltua lihatuotteiden ostohinnat hyvin alas, Blom toteaa.

Lähiruokaa ja minimaalinen hävikki

Suurimman osan raaka-aineista Theron tilaa tietysti tukusta. Ruislastut ja osa hapanleivästä saapuvat kuopiolaisesta leipomosta. Yrtit Theronilla tilataan Herttoniemen kaupunkiviljelypalstalta, josta ne Mannisen mukaan voisi tuoda keittiöön vaikka julkisilla kulkuneuvoilla.

Meren tärkeys Theronille kulminoituu sen kesäisissä saariravintoloissa. Siksi keittiön käyttämät kalat ovat suurimmaksi osaksi WWF:n suosittelemia.

Erityisesti lounasravintoloiden ruokahävikki on ollut alalla suurta. Siksi myös tapahtumissa esille laitetun ruoan määrä on aina laskettu tarkkaan.

”Tilaisuuksissa esimerkiksi kalat säilytetään kylmässä ja tyhjiöpakkauksissa. Näin ne voidaan käyttää turvallisesti vaikkapa savustettuna henkilöstöravintolan seuraavan päivän lounaalla”, Manninen kuvailee.

Lounasravintolasta kuluttajat voivat hakea ruokaa puolta tuntia ennen paikan sulkeutumista – puoleen hintaan. Theron on myös lahjoittanut ruokaa Pelastusarmeijalle vuosikausien verran.

Tällä hetkellä käynnissä on lisäksi kokeilu ResQ Club -yrityksen kanssa. Sovelluksen kautta kuluttajat voivat katsoa, mitä hävikkiruokaa olisi päivän päätteeksi saatavilla ja noutaa sen paikan päältä erityisen halpaan hintaan.

Myös uusin kokeilu edustaa Theronin pyrkimystä toimia entistäkin vastuullisemmin joka päivä.

Teksti: Joonas ranta

Lue myös