Siirry pääsisältöön

Suomen 50 parasta ravintolaa vuonna 2019

Viiden Tähden järjestämä Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestys järjestetään vuonna 2020 jo 12. kerran. Ennen uusien ravintoloiden kruunaamista, halusimme ottaa katsauksen vuoden 2019 parhaisiin suomalaisiin ravintoloihin. Listan perusteella Suomen parhaina ravintolakaupunkeina loistaa Helsinki 30 ravintolan edustuksella, Turku seitsemän ravintolan voimin ja Tampere viidellä ravintolalla. Myös Porvoo, Lohja, Joensuu, Kangasala, Kirkkonummi, Järvenpää, Inari ja Oulu on edustettuna listalla yhdellä ravintolalla.

Kun silmäilee Suomen parhaiden ravintoloiden listausta, voi huomata, että Suomen 50 parasta ravintolaa ajattelevat eettisesti ja ekologisesti, sesonkeja ja pieniä tuottajia kunnioittaen. On selvää, että ruoka on tinkimättömän laadukasta, palveluun panostetaan ja yksityiskohdat niin sisutuksessa kuin annosten esillepanossa ovat tarkkaan mietittyjä. Listan ravintoloiden taustalla on kiinnostavia tarinoita, jotka tekevät jokaisesta ravintolasta persoonallisen ja tekijöidensä näköisen. Top10:ssä säkenöi muutaman ravintolan kohdalla myös Michelin-tähti.

Alla kootusti vuoden 2019 Suomen 50 parasta ravintolaa, olkaa hyvät. Varoitus! Tätä listaa selaillessa herahtaa vesi kielelle.

1. Grön = Skandinaavisia sesonkeja kunnioittavaa, kasvipainotteista ja korkealaatuista ruokaa, jossa hyödynnetään myös villituotteita Suomen luonnosta. Grönille on myönnetty yksi Michelin-tähti.
2. BasBas = Simppeliä, raikasta ja raaka-ainelähtöistä ruokaa, ja ”kaupungin paras tunnelma”.
3. Olo = Yhdellä Michelin-tähdellä palkittu ravintola Helsingin Kauppatorin kupeessa, joka tarjoaa Pohjolan maiden parhaita raaka-aineita.
4. Palace = Yhdellä Michelin-tähdellä palkittuja moderneja ja kansainvälisiä herkkuja historiallisessa miljöössä.
5. Inari = Persoonallisen ravintolan makumaailmassa kohtaavat Suomi ja Aasia.
6. Kaskis, Turku = Turkulaista käsityötä parhaimmillaan luonnon sesonkien mukaan.
7. Vinkkeli = Matalan kynnyksen ravintola tarjoilee klassikoannosten lisäksi pieteetillä valitut viinit.
8. Ora = Paikallisia raaka-aineita modernilla twistillä Ullanlinnassa – Yhdellä Michelin-tähdellä palkittuna.
9. Demo = Yhden Michelin-tähden ravintola, jossa ranskalaisen keittiön opit kohtaa kauden raaka-aineet, muodostaen näyttäviä annoksia.
10. Ask = Yhden Michelin-tähden ravintola tarjoilee orgaanisia makuja pieniltä tuottajilta. Etsii parhaillaan uusia toimitiloja.

11. Chapter = Ekologisia yllätysmenuja ja luovia cocktaileja historiallisessa miljöössä.
12. C, Tampere = Viineille ja hyvälle palvelulle omistautunut ruokaravintola Tampereella.
13. Nolla = Ruokaa suomalaisia raaka-aineista niiden luonnollisia ominaisuuksia kunnioittaen.
14. Mami, Turku = Kortteliravintola tunnetaan paitsi illallisestaan, myös tasokkaasta lounaastaan.
15. Ravinteli Bertha, Tampere = ”Laaturavintola ilman pönötystä.”
16. Muru = Parhaita raaka-aineita ja vankka viiniorientoituneisuus.
17. Wino = Fine dining -tasoista bistroruokaa, alkuviinejä ja konstailematonta asennetta.
18. Kajo, Tampere = Oodi luonnolle, tarinoille ja vieraanvaraiselle palvelulle.
19. Ravinteli Huber, Tampere = Ravintola kaikille liharuokien ystäville.
20. Emo = Rakentaa elämyksiä sesonkipohjaisten makujen ja omistautuneen huolenpidon kautta.

21. Ultima = Rentoa ja eleganttia ruokaa kaikille aisteille, kestävä kehitys edellä.
22. Savoy = Perinteitä kunnioittava klassikko jo yli 80 vuoden ajan, Helsingin kattojen yllä.
23. SicaPelle Wining & Dining, Porvoo = Ravintola luottaa luovalle hulluudelle ja rohkeudelle toteuttaa omaa visiotaan.
24. BasBas & Staff Wine Bar = Kodikas, ranskalaista korttelibaaria muistuttava viinibaari.
25. Nude = ”Rennon letkeä ruoan ja viinin olohuone.” Rakkaus suomalaiseen luontoon näkyy.
26. Kitchen & bar by Maannos = Uudenlainen tulkinta suomalaisesta ruoasta ekologisuus ja kestävä kehitys edellä.
27. Smör, Turku = Aurajoen varrella inspiroidutaan skandinaavisen ruoan rehellisestä rouheudesta.
28. Yes Yes Yes = Ravintola tarjoilee vegaanisia herkkuja sekä lautasella että viinilistan puolella.
29. Kosmos = “Klassinen ranskalainen keittotaito sekä niin ruotsalaiset kuin venäläisetkin vaikutteet ovat sulautuneet Kosmoksen pitkän historian aikana aidoksi helsinkiläiseksi keittiöksi.”
30. Kuurna = Kruununhaan bistrohelmi tarjoilee kahden viikon välein vaihtuvan menun, jossa maistuvat tarkoin valittujen pientuottajien raaka-aineet.

31. Gastro Cafe Kallio = Ravintola-keittiö-mikroleipomo Kallion sydämessä, josta saa niin aamiaista, lounasta kuin illallistakin.
32. Mikko Utter, Lohja = Kahdeksanpaikkainen ruokaravintola Lohjalla, jossa läheltä tulevat raaka-aineet ja tarinat niiden taustalla kohtaavat.
33. Ragu = Ravintola, jossa skandinaaviset raaka-aineet ja italialainen ruokaperinne kohtaa – osa viineistä tuodaan maahan itse.
34. Farang = Ravintola tarjoaa jaettavia, autenttisia kaakkoisaasialaisia makuja. Avautuu uudessa sijainnissa alkuvuodesta 2020.
35. Kuori Food and Wine, Turku = Ruokaa kasviksista modernilla twistillä ja asiantuntevan, mutta rennon palvelun kera.
36. Local Bistro, Joensuu = Ravintola tarjoaa karjalaista ruokaa modernilla otteella.
37. Hella ja Huone, Tampere = Klassiseen fine diningiin pohjaava ja laadukkaita raaka-aineita arvostava ravintola.
38. Karu Izakaya, Turku = Vuoden 2019 parhaaksi japanilaiseksi ravintolaksi valittu tarjoilee jaettavia annoksia Turun keskustassa.
39. Paakari, Kangasala = Tasokkaan ruokaravintolan palveluja täydentää konditoria ja catering-toiminta.
40. Ludu, Turku = Käsityönä kauden raaka-aineista valmistettua yksinkertaista ja korkealaatuista ruokaa.

41. Pastis = Pastis tuo maalaisranksalaisen keittiön helmet ja tunnelman Helsinkiin.
42. Bistro O mat, Kirkkonummi = Ravintola yhdistää pohjoismaisen ja ranskalaisen keittiön valmistustavat ja kauden parhaat tuotteet.
43. Carelia = Ravintola tarjoaa ranskalaista brasserieruokaa 1920-luvun miljöössä.
44. Sesonki Gastro Bar, Järvenpää = ”Käsintehtyä, kaunista ja maukasta ruokaa ensiluokkaisista raaka-aineista – kohtuuhinnalla.”
45. Juuri = Ravintola puhuu suomalaisen ruoan, eli paikallisuuden, puhtauden ja autenttisuuden puolesta.
46. Aanaar, Inari = Ravintola kokeilee ja ammentaa jatkuvasti inspiraationsa Lapin luonnon antimista.
47. Ostroferia, Oulu = Rento seurusteluravintola, jossa korostuu sesongissa olevat lähituottajien raaka-aineet.
48. Tintå, Turku = Tunnettu erityisesti pizzoistaan, mutta tarjoaa kattauksen myös muita alku-, pää- ja jälkiruokia.
49. Passio Keittiö ja Baari = Makumaailmoja reilulla otteella skandinaaviseurooppalaisessa hengessä.
50. Pastor Drink & Dine = Jaettavaa ruokaa, joka ruoka on saanut vaikutteita perulaisista ja japanilaisista mauista.

Lue myös