Siirry pääsisältöön

Ruoasta puhuttaessa tärkeintä tuntuu olevan hinta – alan konkari kaipaa keskustelua laadusta

Pitkään ruoan raaka-aineiden parissa työskennellyt Sebastian on huomannut, että suomalaisessa ruokakeskustelussa korostuu nykyään hinta. Hän toivoo, että laatu nousisi mukaan keskusteluun hinnan rinnalle. Laadun tärkeyttä hän kuvaa esimerkillä:

– Jos syöt muutaman kymmenen grammaa laadukasta ilmakuivattua kinkkua, niin tulet kylläiseksi. Ruokahetkestä jää hyvä fiilis. Vastaavan kylläisyyden tunteen saavuttamiseksi vaaditaan huomattavasti isompi grammamäärä heikkolaatuisempaa kinkkua, jossa on paljon vettä. 

Sebastian kuvaa veden olevan lähtökohtaisesti ongelma elintarvikkeissa. Tuotteeseen saadaan sillä lisää painoa, mutta ei makua tai ravintoa.  

– Sama pätee juustoissa. Kauan kypsynyt juusto on kalliimpaa, mutta sitä riittää pienempi määrä. 

Kyse on Sebastianin mukaan myös tuoksun ja maun roolista kylläisyyden tunteen saavuttamisessa. Laadukkaan ruoan herkullinen tuoksu on itsessään nautinto ja viestii aivoille, että nyt syödään. 

Säästä pienentämällä hävikkiä

Ruokakeskustelussa on hyvä muistaa, että säästää voi myös hävikkiä pienentämällä. Jos ruoka on hyvää, sitä ei jää syömättä. Hyvää syntyy laadukkaista raaka-aineista. 

Kotonakin ruokaa valmistaessaan voi kiinnittää huomiota annoskokoon.

– Ruoan hinta perustuu annoshintaan. Annoksen kalleimmaksi raaka-aineeksi voi valita hieman parempaa, jos ostaa sitä hieman vähemmän.

Hävikkiä voi vähentää myös käyttämällä raaka-aineet tarkoin loppuun.

 – Jos kaapista löytyy pastaa ja vaikkapa juuston jämiä, niin niistä syntyy pasta-annos kastikkeineen. Pastan kanssa riittää jopa pelkästään hyvä oliiviöljy ja valkosipuli.

Sebastian kertoo itse usein pyöräyttävänsä keiton soseuttamalla kaapista löytyviä vihanneksia ja lisäämällä joukkoon juustoa ja hyvää oliiviöljyä.

Säästöä syntyy myös tekemällä kerralla ruokaa ainakin kahdeksi päiväksi.

Jos syöt muutaman kymmenen grammaa laadukasta ilmakuivattua kinkkua, niin tulet kylläiseksi. Vastaavan kylläisyyden tunteen saavuttamiseksi vaaditaan huomattavasti isompi grammamäärä heikkolaatuisempaa kinkkua, jossa on paljon vettä. 

Perheyrityksen herkkutuotteet

Sebastian edustaa John W. Halla -perheyritystä. Yritys on tehnyt työtä gourmet-elintarvikkeiden parissa aina 60-luvulta saakka.

Tänä päivänä tuotevalikoimaan kuuluvat sekä tuoretuotteet että teolliset elintarvikkeet. Edustettuina ovat juustot, oliivit, viinit, etanat, marmeladit, hanhen- ja ankanmaksat, herkkusienet, valkosipulinkynnet.

Suomalaisten kuluttajien mieltymykset ovat tulleet Sebastianille tutuiksi. Hän tietää, että laadukkaan tuotteen löydettyämme emme ole kovin halukkaita kokeilemaan jotain muuta. J.W.Halla -yrityksessä se on ilonaihe, sillä suomalaisten pitkäaikaisia suosikkeja ovat muun muassa etanat, Patros-juustot, Figaro-brändin tuotteet sekä Entremont-juustot.

Yritys tuo maahan myös laatuviinejä. Alkoholittomien viinien suosio on kasvanut. Se ei ole ihme, sillä aina viiniä tarjottaessa mukana olisi hyvä olla myös alkoholiton vaihtoehto.

Sebastian vinkkaa, että alkoholittomia viinejä voi käyttää myös ruoanlaitossa. Niillä saa ruokaan sopivasti hapon ja makeuden.

Sebastian Smeds.

www.jwhalla.fi

Lue myös