Siirry pääsisältöön

Ravintola Svenska Klubben kutsuu kaikki viihtymään elokuvistakin tuttuun miljööseen

Kaikille avoinna oleva helmi 

Helsingin Kruununhaasta löytyy helmi. Historiaa huokuvassa miljöössä sijaitsee tilausravintola Svenska Klubben, jonka tarina ulottuu aina 1900-luvun alkuun. – Klubben saattaa tuoda monelle mieleen suljetun, salaisen kerhon, mutta Liisanpuiston kupeessa sijaitseva ravintolamme on kaikille avoinna, toteaa ravintola Svenska Klubbenin uusi ravintolapäällikkö Mikael Ahlfors

Uniikin ravintolan tunnelmaa pääsee nyt kokemaan lähes joka keskiviikko tarjottavalla lounaalla ja illallisella. Idyllisessä tilassa nautitaan silloin hyvän makumuiston jättävää ranskailaistyylistä ruokaa siihen sopivalla suomalaisella twistillä.  

Keskiviikkojen menu uudistuu viikoittain. Listalla on myös suosittuja ja kaivattuja klassikoita. – Sain juuri palautetta, että esimerkiksi wallenbergiä ei enää saa juuri mistään. Meillä sitä nautitaan välillä liha- ja haukiversioina, Ahlfors sanoo. 

Ravintolaan ovat kaikki tervetulleita, mutta Ahlfors muistuttaa, että pöytävaraus on välttämätön myös keskiviikon lounaalle ja illalliselle. Tiedot löytyvät ravintolan verkkosivuilla: www.svenskaklubben-helsinki.fi.

Joulutunnelmaa lounailla ja illallisilla 

Joulua tunnelmallisessa ravintolassa juhlistetaan joululounailla ja -illallisilla. Niitä on tarjolla 3. – 17. joulukuuta. 

Paljon puhuva miljöö 

Ravintolan sisustuksessa on säilynyt sen alkuperäinen loistokkuus. Aistittavissa on skotlantilaisen linnan luonnetta. 

Svenska Klubbenin ainutlaatuisuudesta viestii se, että sen sisätiloissa on kuvattu kohtauksia moniin eri elokuviin. Paljon puhuvassa miljöössä on nähty niin Tauno Palo kuin monet muut elokuvatähdet. 

Tila on arvokas, mutta tarjoaa kaiken tarvittavan nykypäivän kokousten, juhlien ja vaikkapa konserttien järjestämiseen. Varattavissa on myös erikokoisia kabinettitiloja. – Meillä on koettu ministeri-illallisia, perhejuhlia ja messutapahtumia. Niin kymmenen hengen intiimejä tilaisuuksia kuin parin sadan hengen juhlia. 

Tilat ovat kolmessa kerroksessa, neliöitä on 900. Rakennuksessa on tallella vanhoja uniikkeja taide-esineitä ja muun muassa yli 200 vuotta vanha flyygeli, jota voi tilaisuuksissa käyttää. 

Svenska Klubben on mitä ihanteellisin ympäristö suosituille murhamysteeri-illallisille, joita voi tilata seurueille. Murhamysteeri-illallisella nautitaan hyvän ruoan ja juomien lisäksi yhdessä onnistumisen ilosta, kun ratkaisun avain löytyy. 

Ahlfors tarttui ravintolapäällikön toimeen rohkeana ja innostuneena. Häntä inspiroi  niin ravintolan kunniakas historia kuin ainutlaatuisuudella hellivä miljöö. Ahlforsilla on poikkeuksellisen monipuolinen kokemus ravintola- ja viihdealalta. Pitkän linjan ammattilaisena hän uskaltaa kannustaa myös muita kokeilemaan uutta.

Teksti Tiina Örn

Sami Engström – Svenska Klubbenin keittiömaestro

Tapaan Svenska Klubbenin keittiömestari Sami Engströmin rakennuksen tummanpuhuvassa ja arvokkaassa aulassa. Engström on tyytyväinen uuteen työpisteeseensä: – On hienoa olla täällä töissä. Puitteet ovat tyylikkäät ja täällä käy arvovaltaisia asiakkaita.

Monipuolinen työkokemus 

Meriitit Engstömillä virkaan riittävät. Lukion jälkeen hän suuntasi kokkikouluun, ja siitä lähtien hän on työskennellyt niin kokkina, keittiömestarina kuin keittiöpäällikkönäkin. Ja välillä on ollut à la cartea, ostohommia ja aluepäällikön titteli. – Alan hommia olen tehnyt a:sta ö:hön, naurahtaa Engström.

Monien theronilaisten tapaan on myös Engströmin työsuhde kestänyt pitkään yrityksessä. Vuonna 2008 tuttava soitti ja kysyi, kiinnostaisiko aamutyö. Siitä alkoi yhteistyö Tero Blomin kanssa. Theronilla työntekijöillä on mahdollisuus kehittyä uralla ja työskennellä vaihtelevissa toimipisteissä ja tehtävissä. Engström on tyytyväinen, kun Theronilla saa uusia mahdollisuuksia: – Theron on äärimmäisen hyvä työpaikka ja nyt Svenska Klubben on todella hyvä juttu. Saan virtaa siitä, kun saa tehdä sitä mitä haluaa.

Laadukkaat ja kotimaiset raaka-aineet

Se, mitä Engström haluaa tehdä, on kunnon ruokaa laadukkaista raaka-aineista. Svenska Klubbenin keittiössä käytetään kotimaisia raaka-aineita. Engström suosii puhtaita makuja ja sesongin mukaisia raaka-aineita. Lähtökohtana on skandinaavinen keittiö, joka nojaa pitkälti ranskalaiseen keittiöön, myös työskentelytavoilta.

Keittiössä työskentelee kolmen hengen tiimi, ja tilaisuuksissa lisäapuna on ekstratyöntekijät. Kyntensä keittiö on ehtinyt jo näyttää, sillä Engströmin sanoin toiminta lähti ryminällä käyntiin.

Uuden haasteen edessä keittiömestarin työpäivät venyvät pitkäksi. Mikäli ylimääräistä vapaa-aikaa jää, hän suuntaa salille. Vapaa-ajan vähyys ei kuitaankaan hetkauta, kun saa työskennellä laadukkaassa ravintolassa. – Tämä on hyvä projekti, kiteyttää Engström kertaalleen.

Teksti Larissa Raudas

Kuvat Asta Karell

Lue myös