Siirry pääsisältöön

Linds Kök – en måltid i en tropisk växthusrestaurang är en riktig upplevelse

– Jag är förstås glad och stolt över vår restaurang. Våra matgäster tycker att det här stället är så exotiskt – vintertid skapas en anslående kontrast mellan grönskan inne och snön ute, och på sommaren när växterna blommar är grönskan ännu vackrare, förklarar Maria Berg, ägare/grundare och kock på Linds Kök. 

Restaurangen har under årens lopp haft matgäster från alla världens hörn. Det besök som gjort störst intryck var ändå en grupp från Sverige. 

– Det kom en busslast ända från Skåne. En av resenärerna hade besökt vår restaurang, blivit förtjust och efter hemresan bestämt sig för att ordna en gruppresa med Linds kök som huvudattraktion, säger Berg med ett leende. 

Sommarlunch i det gröna 

Under vinterhalvåret är Linds Kök öppet endast på beställning, men måndagen efter midsommar öppnar restaurangen sina dörrar för den traditionella sommarlunchen. Därefter håller restaurangen öppet i sju veckors tid för den som vill äta lunch omgiven av växter, örter och blommor. Av husets egna råvaror trollar köket fram huvudrätter, tillbehör och efterrätter. Därtill serveras färsk fisk eller kött. 

lounas

– Vi dukar för sommarlunch varje dag i veckan. Det går inte att boka bord för lunchen, alltså kan förbipasserande spontant stanna till och äta lunch hos oss. Restaurangen har blivit ett omtyckt utflyktsmål för olika föreningar och klubbar. Också privata evenemang får en speciell inramning här.

Restaurangen har över 200 olika växtsorter – det finns fikon, banan, mango, olika citrussorter, örter och mycket annat. 

– Vi använder särskilt örter och ätliga blommor i våra rätter. Min favorit bland örterna är ängssyra, som växer sig stor om den får ordentligt med näring. Bland frukterna är fikon min favorit.

– Vi använder särskilt örter och ätliga blommor i våra rätter. Min favorit bland örterna är ängssyra, som växer sig stor om den får ordentligt med näring. Bland frukterna är fikon min favorit.

www.lindskok.fi

Text: Daniela Holm

Lue myös