Siirry pääsisältöön

Lidl myy jatkossa vain reiluja banaaneja – Reilun kaupan banaanien myynti Suomessa tuplaantuu

Lidl siirtyy myymään Suomessa ainoastaan Reilun kaupan banaaneja alkuvuoden 2019 aikana. Banaani on Suomen myydyin hedelmä ja Lidlin päätös tuplaa Reilun kaupan banaanien myynnin koko Suomessa. 

Lidl Suomi myy hedelmäosastoillaan jatkossa vain Reilun kaupan banaaneja. Tähän asti myynnissä olleet Rainforest Alliance -sertifioidut banaanit korvautuvat Reilun kaupan banaaneilla asteittain tammi–helmikuun aikana kaikissa Lidl-myymälöissä ympäri Suomen.

Päätöksellä on merkittävä vaikutus, sillä banaani on Suomen myydyin hedelmä, jota myydään vuodessa noin 114 miljoonaa kiloa. Vuonna 2017 siitä lähes 12 miljoonaa kiloa oli Reilun kaupan banaaneja. Muuttamalla banaaninsa reiluiksi Lidl tuplaa Reilun kaupan banaanien myynnin Suomessa.

– Haluamme tehdä vastuullisuudesta valtavirtaa. Banaani on suomalaisten suosikkihedelmä, joten sen vaihtamisella reiluksi on iso vaikutus. Päätöksen myötä olemme suurin Reilun kaupan banaanien myyjä Suomessa, kertoo kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichs.

Reilu kauppa tarkoittaa banaaninviljelyssä muun muassa kunnollista ja säännöllistä korvausta viljelijälle, työntekijöiden oikeuksien ja hyvinvoinnin edistämistä sekä tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojellaan luontoa.

– Lidlin linjaus on merkittävä. Kauppaketjulla on suuri valta vaikuttaa kuluttajavalintoihin ja tämän linjauksen vaikutukset näkyvät suoraan lukuisten perulaisten, ecuadorilaisten ja kolumbialaisten yhteisöjen elämässä, toteaa Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.

Senteistä kertyy tärkeä virta

Reilun kaupan piirissä oleva viljelijäosuuskunta saa banaaneistaan aina vähintään takuuhinnan, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset ja tuo turvaa maailmanmarkkinahintojen heilahteluilta. Etelä-Amerikassa viljelijöille maksettava parempi korvaus antaa paremmat mahdollisuudet työntekijöiden oikeuksien ja ympäristönkin kannalta kestävien tuotantotapojen toteutumiseen.

– Koska banaania ostetaan niin paljon, tuottajayhteisöille kertyy Reilun kaupan lisästä ja banaanin takuuhinnasta merkittävä summa, joka mahdollistaa kestävän tuotannon, Heinrichs toteaa.

Lidlin Suomessa myymät banaanit tulevat Perusta, Ecuadorista ja Kolumbiasta.

– Paikalliset viljelijäosuuskunnat voivat suunnitella ja kehittää toimintaansa rauhassa, kun kauppa ostajana on sitoutunut Reilun kaupan tuotteisiin, Sivonen sanoo.

Reilun kaupan banaaneihin siirtyvät vuoden 2019 aikana myös Lidl Suomen sisaryhtiöt Ruotsissa ja Tanskassa.

Reilun kaupan banaanit Lidlissä

– Kaikista Suomen Lidl-myymälöistä saa jatkossa vain Reilun kaupan banaaneja. Reilun kaupan banaanit korvaavat tavanomaiset banaanit tammikuun aikana.

– Tarjolla on jatkossa kahdenlaisia banaaneja: Reilun kaupan banaaneja ja Reilun kaupan luomubanaaneja.

– Banaanien alkuperämaita ovat Peru, Ecuador ja Kolumbia.

Reilun kaupan periaatteet

– Reilun kaupan banaaneista maksetaan eteläamerikkalaisille viljelijäosuuskunnille takuuhinta ja Reilun kaupan lisä.

– Työntekijöille maksetaan vähintään lakisääteistä palkkaa ja työehdot ovat oikeudenmukaiset.

– Pakkotyö ja lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty.

– Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä työntekijöitä että luontoa.

– Reilun kaupan sertifiointi takaa, että tuotanto-olosuhteita valvotaan ja kehitetään.

– Lisätietoa Reilun kaupan hedelmistä löytyy Reilun kaupan sivuilta (https://reilukauppa.fi/tuotteet/hedelmat/).

Lähde: http://news.cision.com/fi/lidl-suomi/r/lidl-myy-jatkossa-vain-reiluja-banaaneja—reilun-kaupan-banaanien-myynti-suomessa-tuplaantuu,c2710710

Lue myös