Siirry pääsisältöön

Baba Foods on läpikotaisin aito

Handmade in Helsinki. Ei ihme, että Baban herkulliset hummukset, babaganoushit ja salaatit ovat valloittaneet suomalaisten sydämet. Isä Avi toi reseptit 40 vuotta sitten repussa Suomeen. Nyt hänen perintöään jatkavat innolla ja intohimolla Avin lapset Tomer ja Ronit Hovav.

Baba Foods on kirjaimellisesti perheyritys. Alkuperäisten reseptien isä on nimittäin Chef Avi, jonka herkulliset ruoat olivat pitkään pienen piirin salaisuus. – Isä saapui Suomeen 40 vuotta sitten olallaan kassi, jossa oli nuoren miehen omaisuus ja äitinsä reseptit. Niiden pohjalta hän on valmistanut herkkuja Suomessa ja kehittänyt reseptejä suomalaiseen makuun, Tomer kertoo.

Sysäys sisarusten yrityksen perustamiseen tuli sekin perheen sisältä. – Meillä on tapana syödä perjantai-iltaisin perheillallinen ja pöydässä on ollut aina isän resepteillä valmistettuja herkkuja. Siskon mies Tomi muisti aina mainita, että tuotteet ovat niin hyviä, että meidän pitäisi perustaa yritys ja saada ne kauppoihin. Kymmenen vuotta hän jauhoi, kunnes totesi perustavansa yrityksen itse, jos emme saa sitä aikaan. Silloin päätimme pistää siskon kanssa hihat heilumaan, Tomer nauraa.

Alussa oli vain kauha, tehosekoitin ja hella

Alkuun Baba Foods pyöri sisarusten, muutaman kauhan, tehosekoittimen ja kattiloiden voimin. Tänä päivänä Baban Itäisen Välimeren herkkuja valmistaa Helsingin Konalassa jo reilut kymmenen henkeä. – Parasta yrittäjyydessä on se, että voimme työllistää ihmisiä. Periaatteemme on, että emme halua tehdä vain hyvää ruokaa, vaan auttaa tekemään omalta osaltamme Suomesta paremman paikan elää ja tehdä töitä, Ronit muistuttaa.

Niin hyvää, ettei parempaa yksinkertaisesti saa, on Baban herkkujen ydinajatus. Tuotteet valmistetaan siis käsin, parhaista raaka-aineista ja mahdollisimman pitkälti ilman lisäaineita. – Käytännössä kaikki tehdään käsin etikettien liimaamista myöten. Se luo samalla monipuolisia työllistämisen mahdollisuuksia. Olemme voineet esimerkiksi tarjota työkokeilua sellaisille ihmisille, joiden on ehkä muutoin haastava työllistyä, Ronit lisää.

Chef Avi – laatujohtaja ja innovatiivinen tuotekehittäjä

Tuotteiden sielu Chef Avi on luonnollisesti mukana Baban toiminnassa. – Isä on laatujohtaja, joka tarkistaa, että reseptit toimivat. Toki hän myös muuntelee reseptejä mielellään – luova kokki kun on, Ronit nauraa.

Avi tuokin sisarusten mukaan solkenaan tuotantoon uusia reseptejä ja tuoteideoita, joita nuorempi polvi joutuu välillä toppuuttelemaan. – Yrittäjinä haluamme pitää kiinni Baban tuotteiden laadusta ja hyvästä mausta, mutta tuotekehittelyssä on kiinnitettävä huomiota myös lopputuotteen hintaan, logistiikkaan ja tuotteiden säilyvyyteen, Tomer painottaa. 

Teksti: Mia Heiskanen

Lue myös