Siirry pääsisältöön

Ahvenanmaa on todellinen makujen saari

Ahvenanmaalla on täysin omanlaisensa ruokakulttuuri, joka syntyy siitä, että saarella on aina eletty sopusoinnussa luonnon kanssa ja ammennettu kekseliäästi sen parhaista antimista. Ahvenanmaan ilmasto- ja luonnon olosuhteet luovat erinomaiset edellytykset kasvattaa monipuolisia ”ruoka-aitan” raaka-aineita. Aurinkoa riittää pitkälle syksyyn ja  maaperä on niin ravinnerikasta, että saarella viihtyvät yrtit ja vihannekset, joita ei muualta löydy. 

Sesonkiluontoisuus on myös tyypillistä Ahvenanmaata. ”Kausivaihtelut ja se mitä lähiluonto tarjoaa, on hyvin syvällä Ahvenanmaan ruokakulttuurissa. Perinteenä on aina ollut, että sitä syödään mitä on saatavilla”, Mat Åland projektipäällikkö Tiina Björklund kertoo.

Ahvenanmaalta tulee monenlaisia herkkuja

Ahvenanmaa – pohjoisen Toscana

Ahvenanmaalla ruokatuotteet valmistetaan lähes aina käsityönä, laadusta tinkimättä. Tällaisia uniikkeja herkkuja kutsutaan artesaaniruoiksi. – Olemme hyvin ylpeitä paikallisista tuottajistamme, jotka  valmistavat tuotteita pienissä erissä ja innovatiivisesti, Björklund iloitsee.

Matkailijalle onkin tarjolla niin merenpohjassa varastoitua samppanjaa, savustettua rakkolevää, ilmakuivattua lihaa, raakamakkaraa, pienpanimo-oluita ja omenamehua. Useamman ruokalajin päivälliselle löytyvät paikalliset kala-, kasvis- ja lihapohjaiset herkut höystettynä saariston omilla mausteilla.

Saaristo antaa tuotteille uniikin maun. Raikas merituuli, puhdas ilma, viljava maa ja pitkä kasvukausi antavat tuotteille omintakeista aromikkuutta. Saaristolaismeijerin maitotuotteissa, leudossa ilmastossa viihtyvissä hedelmissä ja vihanneksissa voi maistaa puhtauden ja meren raikkauden.

Ahvenanmaalla osataan myös nauttia elämästä ja juhlia. Ruoka ja juoma ovat olennainen osa ahvenanmaalaista elämänmuotoa. Ei siis ihme, että Björklund vertaa Ahvenanmaata Italian Toscanaan. 

Maailman lähintä lähiruokaa

Saarella kun ollaan, välimatkat ovat Ahvenanmaalla todella lyhyitä. Niinpä ruuantuotantokin tapahtuu kirjaimellisesti lähellä – maksimissaan 50 kilometrin päässä, jolloin raaka-aineiden ja tuotteiden tuoreus on taattu. Ahvenanmaalaisissa kaupoissa on myytävänä artesaanituotteita, jotka tuotetaan aivan kulman takana. Kahviloissa ja ravintoloissa voi maistaa herkkuja, jotka on valmistettu naapurissa tuotetuista raaka-aineista.

Björklund kertoo, että paikalliset tuottajat tuntevat viljelijät ja lehmät nimeltä sekä tilat, joilta raaka-aineet tulevat.

Bongaa lehmä!

Eläimet laiduntavat Ahvenanmaalla ulkona laitumella, joka on monin paikon harvinaista. Ahvenanmaalla voi bongata lehmiä, metsäkauriita ja lampaita ympäri saarta. Ja koska saarella kasvaa paljon kasveja ja yrttejä luonnonvaraisesti, on laiduntavan karjan ruokavalio monipuolinen. Se vaikuttaa lihan laatuun ja makuun.

Ravintolatarjontaa jokaiseen makuun

Ahvenanmaan ravintolakarttakin on monimuotoinen. ”Tarjontaa löytyy laidasta laitaan gourmet-, panimo- ja tilaravintoloista idyllisiin kahviloihin ja kaikkeen siltä väliltä. Suosittelen maistamaan vaikkapa lammasmakkaraa ja hunajaolutta, jotka ovat paikallisia herkkuja”, Björklund vinkkaa.

Kokosimme Ahvenanmaan herkkutarjontaa alle. Tervetuloa nauttimaan, pöytä on katettu!

Palkittuja artesaanituotteita:

  • Kotimeijeri Mattas Gårdsmejeri valmistaa herkullisia juustoja ja maitotuotteita luomumaidosta.
  • Lampaanlihatuotteiden valmistajan Marskogens lammin erikoisuus on ”lammsnäcka” ja lammasmakkara.
  • Öfvergårds-omenatila valmistaa palkittuja omenamehuja, -kastiketta ja -siirappia.
  • Suklaatehdas Mercedes Chocolaterie on palkittu kansainvälisesti parhaista suklaaherkuistaan.

Paikallisen ravintola- ja juomakierroksen tärpit:

Ahvenanmaalaista tunnelmaa

Lue myös